Altatás

Fogászati kezelések altatásban

 

altatásAz altatást olyan betegeknek ajánljuk, akik erős szorongást éreznek a fogászati kezeléssel szemben.  A beavatkozás teljesen öntudatlan állapotban történik.

Az altatás előtt a beteg egy kérdőívet tölt ki, amelynek segítségével felmérjük általános állapotát és dönthetünk a további vizsgálatok (labor, EKG stb.) elvégzésének szükségességéről.

Miután a páciens elhelyezkedett a fogászati székben, kanült helyezünk be a kar vagy a kézháton futó vénába. EKG elektródát helyezünk a mellkasára, vérnyomásmérőt teszünk a karjára. Egy csipeszt helyezünk az ujjára, amely segítségével monitorozzuk a vér oxigénszintjét. Az altatást a kanülön keresztül beadott vénás injekcióval kezdjük. Miután öntudatlan állapotba került, egy lélegeztető csövet helyezünk a légcsövébe, ennek segítségével meggátolhatjuk idegen anyagok légutakban kerülését. A rutin altatás alkalmával erős nyugtatót,vénás altatószert, altatógázt,izom relaxánst,fájdalomcsillapító szereket kap.

 

Altatás során helyi érzéstelenítő adása nem szükséges. A beavatkozás végeztével, a lélegeztető csövet eltávolítjuk majd rövidesen felébred. A műtét után a beteget szükséges több óráig, alkalmanként akár 24 óráig egy ébredőszobában megfigyelni, majd felelős személy kíséretével távozhat A nap hátralévő részében alkoholt nem fogyaszthat, potenciálisan veszélyes tevékenységet nem végezhet (pl. autóvezetés).

A  beavatkozás napján az altatás előtt 6 órával a beteg nem ehet,tiszta vizet az altatás előtt 2 óráig ihat. Az altatás napján ne dohányozzon. Szokásos gyógyszereit vegye be, az előírtaknak megfelelően.