Szedáció

Az intravénás éber szedáció előnyei

 

szedációAz erős nyugtató hatású gyógyszer a helyi érzéstelenítő hatását kiegészíti, így az összes kellemetlen hatás, mely a kezelés alatt jelentkezik könnyen kiküszöbölhető.

A beadott gyógyszer szinte teljes amnéziát okoz, így a kezelésre egyáltalán nem vagy csak kis mértékben emlékszik vissza.

A nyugtató és amnéziát okozó hatás miatt a kezelés időtartamát a beteg jelentősen rövidebbnek érzi, ezért lehetőség van több beavatkozás egy ülésben történő elvégzésére. Kifejezetten ajánlott, hosszú beavatkozások esetén.

Csökkenti a garatreflexet, így elősegíti a fogorvos munkáját.
Megszünteti a fogászati kezeléshez kapcsolódó szorongást.

A szedáció során az altatással ellentétben a beteg vegetatív rendszerébe kevésbé avatkozunk be, így a beteg előzetes kivizsgálása nem szükséges. Természetesen az aneszteziológus egyéni mérlegelése alapján kontraindikáció felmerülhet.

 

Az éber szedáció kivitelezés

A szedáció során a medikációt egy intravénás kanülön keresztül juttatjuk a véráramba. Egy vékony kanült helyezünk be a kar vagy a kézháton futó vénába. A kezelés ideje alatt bolusban vagy infúziós pumpával adagoljuk a gyógyszert. Az iv. szedációt követően a gyógyszer nem ürül ki azonnal a szervezetéből, ezért a fogászati ellátás végeztével legalább 30 percig megfigyeljük a pácienst, majd otthonába felelős felnőtt kíséretében távozhat. A nap hátralévő részében potenciálisan veszélyes tevékenységet nem folytathat (pl: autóvezetés) illetve alkoholt nem fogyaszthat.

Az aneszteziológus részéről a garatreflexek megtartottsága és így az aspiráció elkerülése a legfőbb feladat, figyelembe véve a páciens és a fogorvos igényeit. Az éber szedáció alatt a beteg mély relaxációs állapotban van. Képes a szóbeli utasítást megérteni és végrehajtani, de a kellemetlen beavatkozások (pl. helyi érzéstelenítő adása) egyáltalán nem zavarják.

A beavatkozást megelőző 2 órán keresztül javasolt a táplálék és folyadékfogyasztás mellőzése!